2020 | Sharelly Emanuelson publieksfavoriet Volkskrant Beeldende Kunst Prijs | De Volkskrant

safda adf afs Sharelly Emanuelson (Curaçao, 1986) is gekozen tot publieksfavoriet van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020.

16 maart 2020, 5:00

Bezoekers van het Stedelijk Museum Schiedam kozen uit de vijf kunstenaars die zijn genomineerd voor deze talentprijs het werk van deze Antilliaanse kunstenaar dat bestaat uit sterke persoonlijke films en installaties.

‘Heel erg mooi en ongelooflijk inventief’, schreef een van de museumbezoekers op het stemkaartje over de installatie En mi pais (In mijn land) die Emanuelson in Schiedam heeft opgebouwd. Het werk heeft ‘kracht in verbeelding en taal’, noteerde een andere bezoeker. En een derde: ‘De beelden zijn realistisch en dromerig tegelijk.’

Het werk van Emanuelson toont een sterk engagement en verwijzingen naar de koloniale geschiedenis van de Caraïbische eilanden. Dat gebeurt ook in haar installatie En mi pais, waar zowel in beeld als in geluid verhalen uit Aruba naast en door elkaar worden verteld in een sterke theatrale setting.

Emanuelson was voor de prijs voorgedragen door curator en schrijver Vincent van Velsen ‘omdat zij de schoonheid en complexiteit van het leven op Caraïbische eilanden weet te visualiseren’. De vakjury noemt het werk van Emanuelson ‘een visueel spektakel waardoor je als toeschouwer betoverd wordt en dat bij tweede beschouwing zeer rijk gelaagd blijkt te zijn. Het is theatraal, zeer zorgvuldig opgebouwd en tegelijk weerbarstig en zelfs vervreemdend.’

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bestaat, naast de publieksprijs voor het beste werk op de tentoonstelling, uit een oeuvreprijs die wordt toegekend door een vakjury. De vakjuryprijs is op 5 maart uitgereikt aan kunstenaar Özgür Kar (1992).

Voor de publieksprijs is 2.500 euro beschikbaar gesteld door de Rabobank. Wegens aangescherpte coronaprotocollen is het museum in Schiedam t/m 6 april gesloten en is de tentoonstelling niet meer te zien.

View the full article here

Thami Mnyele Foundation promotes the exchange of art and culture between Africa and the Netherlands.