2022 | Fellow Razia Barsatie at Rijksakademie Open Studios 2022 featured on Metropolis M

safda adf afs Rijksakademie Open Studios 2022 - Soft power

12.05.2022 | REVIEW — Robin Barry

De Rijksakademie Open Studios 2022 is een betrekkelijk milde tentoonstelling. Er zijn weinig werken met een scherpe rand, maar dat wil niet zeggen dat ze niet indringend zijn. (Foto's Joris van den Einden)

De toon is de assertiviteit van introverte kracht, van kunstenaars die weten wat hun wortels zijn, waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen. Er is veel aandacht voor het persoonlijke, het onzichtbare en kwetsbare, zoals vriendschappen, collectieven, relaties en idealisme (Julian Abraham ‘Togar’, Yazan Khalili, Verena Blok).

Veel kunstenaars gebruiken hun oorsprong als een transformatieve kracht, een middel vooruit, met de blik in het verleden, heden en naar de toekomst (Rajyashri Goody, Razia Barsatie, Fransix Tenda Lomba, Polina Medvedeva). Het is een tentoonstelling vol met soft power.

Razia Barsatie

In de studio van Razia Barsatie komt de smakelijke, indringende geur van gember, masala en kurkuma je tegenmoet. Met haar werk poogt Barsatie om zich te bevrijden van cultureel bepaalde machtstructuren en ondrukkende gedachtspatronen op het gebied van seksualiteit, schaamte en het lichaam. Haar achtergrond, als afstammeling van Indische immigranten die zich 150 jaar geleden in Suriname vestigden, speelt hierbij een belangrijke rol.

Barsatie gebruikt onder meer kruiden en tapiocameel als instrument om een verhaal te vertellen, om een sfeer te creëren die moeilijke onderwerpen bespreekbaarder maakt. Het vertrouwde geurpalet van Indische en Surinaamse gerechten als ijsbreker om de rigiditeit rondom taboes enigszins los te weken. Ook boeiend zijn haar sculpturen gemaakt van tapiocameel, schilferend, semi-transparant en soms licht beschimmeld, lijkend op schelpen of een oude huid die los heeft gelaten.

Read the full article on Metropolis M website

Thami Mnyele Foundation promotes the exchange of art and culture between Africa and the Netherlands.